Kiste pynt

Kiste pynt er ofte den traditionelle store blomsterdekoration der pynter kisten. Blomsterbinderiet oven på kisten sammensættes af de specifikke blomster de efterladte vælger udfra de følelser som de ønsker at formidle til afdøde. Røde store roser, flotte hvide liljer og masser af grønt er utrolig smukt sammen med kisten i en traditionel begravelse. Mange vælger at følge traditionen og får pyntet kisten medblomster der havde betydning for den afdøde og således skabe grobund for en flot ceremoni i kirken eller kapellet.

Mange begravelser og bisættelser er i dag mindre traditionelle end tidligere. Såldes er det ikke alle, der vælger blomster til at pryde kisten. Flere og flere vælgeranderledes og utraditionel kistepynt. Nogle vælger at skrive en sidste hilsen på kisten. Andre vælger at pynte kisten med tegn eller symboler, der fortæller noget om den afdøde.

Nedenunder kan du læse mere om forskellige typer pynt til kisten. Læs og blivinspireret til at vælge det pynt der føles rigtig for dig.

Kiste pynt i rustfristål


Rustfristål: Holder i mange år
Udseende: Vil altid blive ved at være flot
Vedligeholdelse: Ingen
Ulemper: Ingen

Pynt til kisten

I dagens Danmark pyntes kister til begravelser, meget forskelligt. Pynt til kisten  kan være alt fra den store klassiske bårebuket til skrevne tekster, tegn, symboler. De vælges ofte ud fra afdødes liv, hobbies og interesser. Hvis afdøde var vild med fodbold så kan der monteres små metal designet fodbolde. Kisten kan også pyntes med kisteflag / båreflag, der ligger ud over kisten. Det er meget brugt at pynte kisten med Dannebro. Under jordpåkastelsen folder præsten flaget op, så jorden ikke rammer flaget. Efter begravelsen pakkes kisteflaget sammen og kisten begraves uden flaget. Det er nemlig ikke lovligt at begrave Dannebro sammen med kisten.

Klassisk kistedekoration

Den klassiske kistedekoration er den kistepynte der er er bundet af blomster og formet op i en pyramide. En sådan blomster dekoration danner faktisk et kors i blomster, hvis du ser kisten fra oven. Blomster til kistepynt er typisk store og fyldige blomsterbinderier der fylder ⅔ af eller hele kistelåget og falder smukt ned over kistens kanter.

Hvis du har en særlig kiste, hvor du har fået lavet smukke metaldekorationer du ønsker skal være synlige, kan du få tilpasset kistepynten så den fylder mindre

Størrelse på klassisk kistepynt kan varierer meget. Det kan være svært at vide hvilken størrelse blomsterdekoration, du skal vælge når du vil dekorerer kisten, men her får du måske et indtryk af hvilken kistedekorations størrelse, der passer til kisten og dit ønske.

En stor / en fuld kistepynt, går fra kant til kant på kistens låg, både på langs og på tværs af kistelåget. Den store kistepynt bruges oftest til begravelser i kiste hvor kasteroser og jord fra præstens velsignelse ikke skal lægges oven på kisten.

En medium / halv kistepynt, giver ca. 20-30 cm luft i begge ender. Den er bedre til bisættelser da der er plads til kasteroser og til når præsten lægger jord på kisten.

En lille / kvart kistepynt giver op til 30-50 cm luft i hver ende på kisten. Det giver rigelig plads til kasteroser, jordpålæggelse og præstens velsignelse.

Som udgangspunkt er kistedekorationen, der ligger oven på kisten, de eneste blomster der altid følger kisten. Alle andre blomster bliver lagt ud på gravstedet eller kirkegårdens kranseplads.

Herunder ser du en medium / halv kiste pynt

Klassisk kistedekoration - En sidste hilsen

Kistepynt med tulipaner

Kistepynt med tulipaner er en rigtig kærlighedserklæring. Tulipaner symbolisere nemlig kærlighed.

Røde tulipaner står for evigt kærlighed, gule for værdsættelse, og hvide tulipaner for tilgivelse. De lyserøde tulipaner signalerer moderlig kærlighed medens multi farvede kronblade for skønhed.

Tulipanen stammer fra Tyrkiet hvor den voksede vildt. I 1700 tallet kom den til Holland, der er kendt verden over for at dyrke tulipaner. Holland leverer  største delen af de tulipaner vi har her i norden.

Med tulipanen kan du blande farverne og skabe en smuk kærlighedserklæring til den afdøde på den sidste rejse.

Hvis du vil have en evig sidste hilsen så kan du bestille en metal design tulipan med navn og dato på afdøde. Metal tulipanen kan bruges under selve begravelsen og dernæst kan den pynte på gravstedet.

Kistepynt hjerte

Uanset anledning så er et hjerte symbolet på kærlighed. Når vi giver et hjerte til en anden person, viser vi at vi elsker af hele vores hjerte. Hvis du vil vise din ubetinget kærlighed til afdøde, kan du vælge at give et blomsterhjerte af mørkerøde roser. Kistepynt formet som et hjerte er en af de flotteste begravelsesbinderier.

Med den store blomsterdekoration tager du varmen og kærligheden med ind i kirken mens du sender den afdøde godt på vej.

Kistepynt hjerte - en sidste hilsen

Kistepynt markblomster

Hvis du vælger markblomster til kistepynt så symboliserer du livet. Markblomster kan vokse overalt og de skaber glæde da de består af forskellige farverige blomster og i et flor forskellige farver. Markblomsterne findes i rød, blå, hvid, gul og orange, pink, lilla og i et utal af nuancer. Med de skønne farverige blomster kan du få lavet en smuk personlig båredekoration i den afdødes ånd.

Den smukke morgenfrue, de sarte valmuer, blå hør og de farverige blå eller lilla kornblomster er alle blomster der spreder glæde.  Du han også vælge Marie Carmels Metal Design blomst og få printet en sidste hilsen rundt i kanten af blomsten.

Kistepynt med chrysanthemums

Krysantemum er en meget holdbar snit blomst der ofte bruges i buketter og dekorationer. Kistepynt med chrysanthemums i de violette farver symbolisere ægte kærlighed og venskab og vidner om en oprigtig elsket person. Derfor et oplagt valg til dig der har mistet en der stod dit hjerte meget nært.
Den violette farve virker beroligende og giver positiv energi i hjertets chakra. Blomsten er skabt til at sende livslang kærlighed med den afdøde.

Design og lav selv kistepynt

I dag er det ikke ualmindeligt at kiste pynt skiller sig fra de traditionelle blomster dekorationer. Hos “En sidste hilsen” kan du vælge selv at designe dit kiste pynt eller “lav selv kistepynt”.

Du kan få designet en helt specielt og unik kiste pynt der symbolisere den afdødes liv. Det kan også være at afdøde skal begraves i en familie grav, og der er et ønske at få skabt en pynt der både kan bruges på kisten, til begravelsen og efterfølgende på gravstedet. Du kan således pynte kisten helt i den afdødes ånd.

Vil du gerne symboliserer at skytsenglen går foran din afdøde og beskytte vedkommende på den sidste rejse? Så kan du få lavet disse smukke englevinger der symbolisere at skytsenglen nu passer på afdøde samt viser vejen denne sidste rejse. Hvis du selv har et design af skytsenglen så kan du få det lavet i rustfrit stål, der kan følge afdøde på den sidste rejse.

Mange har gennem tiden valgt at få lavet bronze fugle der sidder på gravstenen og kigger ned på graven. Var den afdøde fugleinteresseret kunne bronze fugle være det der bragte dig tættere på din afdøde i kirken og kan bagefter bruges til gravpynt

Hvis afdøde var fisker eller jæger så kan du få designet en fisk, en fiskestang eller et gevær eller måske et gevir. Dit valg af kiste pynt bliver således personligt og viser hvem afdøde var. Du kan få det lavet, så det passer på kisten i lige netop den størrelse du gerne vil have. Bagefter kan det bruges til pynt til gravstedet.

Kun fantasien sætter grænserne for din sidste hilsen til den afdøde. Her hos “En sidste hilsen” kan du få designet de fleste motiver i metal til kiste pynt og gravsted.

Hvordan laves kiste pynt

Kiste pynt er ofte bundet op på oasis til kistepynt så den typisk opbygges i en pyramide. Denne blomsterdekoration kan du få i mange former, farver og stilarter. Kiste pynten er i de fleste tilfælde opbygget meget traditionelt og med dekorations blomster jævnt fordelt således de følger en jævn rytme men så den enkelte blomst kommer til sin ret.

Når der laves kiste pynt bruges traditionelt, roser, nelliker, iris, krysantemum og gerbera til det men du kan altid selv sætte dit eget præg så kiste pynten bliver lige efter dine  og afdødes ønsker.

Begravelsesblomster skal oftes bestilles 1 til 2 dage før begravelsen finder sted. Kiste pynt bindes ofte aftenen før eller på selve dagen så blomsterne er så flotte og friske som muligt. Hvis du har specielle ønsker så er det også en god i de at bestille båredekorationen 2 dage før så blomsterhandleren kan få blomsterne hjem så du kan få den smukkeste blomsterdekoration du kan forestille dig.

Kistepynt priser

I gennemsnit ligger kistepynt priser på mellem 1500 og 2500 kr. Det kommer meget an på hvor i landet og hvilken størrelse kistepynten skal være. Et flot enkelt blomsterhjerte kan du få fra 1000 kr og opefter. Hvis du har et fast budget til blomster så binder floristen en kiste pynt der svarer til det beløb du har afsat.

Er du til det mere enkle udtryk kan du også vælge at lægge en enkelt rose på kisten eller få designet et unikt og flot kistepynt af en sidste hilsen der kan være alt fra mindeplade til bronzefugle til den afdødes silhuet.

En anden mulighed er du får lavet noget personligt der minder om den afdøde og får det flettet ind i den traditionelle kistepynt der nu vil være unikt.

Blomster til gravstedet

Efter begravelsen eller bisættelsen bæres blomster til gravstedet eller kirkegårdens kranseplads hvis den afdøde skal i de ukendtes fællesgrav.
Har den afdøde et gravsted skal de passes som en lille have. Dette kan du enten bede kirken gøre og betale for det eller du kan selv sørge for det.

De fleste vælger blomster der passer sig selv således gravstedet ikke skal besøges flere gange om ugen for at vande. Nogle af de blomster der er gode som kirkegårdspynt forår er stedmoder blomster da de passer sig selv og blomstre helt indtil sommeren hvor du kan skifte dem til begonia der er en flot og farverig blomst til gravstedet. Kirkegårdspynt efterår kunne være krysantemum eller efterårslyng. kirkegårdspynt vinter er sværere for her er jorden frossen og her vælger de fleste at dække med gran indtil foråret. Det du kan gøre om vinteren op til jul er du kan pynte med jule gravpynt f.eks fra metal design der laver unikt jule gravpynt der kan holde til vejret og pynter smukt på gravstedet.

Kiste pynt kistedekorationer bårebuket en sidste hilsen